/Files/Images/Leke.jpg

Barns leker bør vaskes rutinemessig

Barnas leker er daglig utsatt for skitt, virus og bakterier. Barn som deler leker kan bli smittet flere timer etter at et en syk unge har tatt lekene. Små barn er ekstra utsatt da de putter det meste i munnen. Slik får du badeleker, kosedyr, plastleker og leker som ikke tåler vann, rene og fine igjen.

Små gjenstander som barna bruker ofte, er et yndet sted for bakterier, virus og skitt. Derfor kan det være lurt å ha rutinemessig vask av lekene til barna. Akkurat hvor ofte, avhenger av hvor ofte diverse leker blir brukt og hvor møkkete de er, men som hovedregel er en ukentlig vask å anbefale. Spesielt av de mest utsatte lekene. Dette gjelder spesielt lekene til de aller minste barna, som blir puttet i munnen og dratt rundt på gulvet. I de tilfeller hvor det oppstår sykdom i huset, barnehagen eller lignende er det fornuftig å gi lekene en ekstra vask.

Badeender og andre badeleker som blir liggende lenge i badevannet er utsatt for vekt av sopp og mugg. Det er for denne type leker viktig å vaske dem og tørke dem grundig for å forebygge vekst av bakterier.

Kosedyr - Hvordan vaske dem?
Kosebamser og suttekluter – de som er med overalt – er utsatt ekstra mye for skitt i forhold til andre type leker. Aller helst bør disse vaskes i vaskemaskin, men dessverre tåler ikke alle kosedyr dette. Sjekk vaskeanvisningen på leken. Hvis ikke kosedyret tåler å vaskes i maskin, kan du vaske det forsiktig for hånd i lunkent vann. Bruk gjerne mild og flytende vaskemiddel som for eksempel Blenda sensetiv.

Rengjøring av harde leker
Klosser og andre leker i hard plast er det som regel faktisk mulig å vaske i oppvaskmaskin, men husk da at de ikke tåler så høy varme. Du bør ikke vaske de over 60 grader. Er du redd for at de kan falme eller få skade kan man teste med en leke, før man kaster inn alle. Alternativt kan man legge lekene i oppvaskkummen meg egnet rengjøringsmiddel.Hvordan rengjøre leker som ikke tåler vann
Porøse treleker og leker som er batteridrevne bør man ikke vaske i vann, men det finnes flere gode produkter som kan få disse. Støvmopp kan egne seg bra til å tørke støv av harde overflater. På skitne flekker som ikke går av så lett, kan det også bruke en tørr mikrofiberklut.Behov for desinfisering?
I forhold til omgangssyke eller andre smittsomme plager, skal det holde å vaske leker med rengjøringsmiddel og vann. Men i noen tilfeller er det ønskelig å desinfisere lekene. Vask da først vekk smuss og skitt. Deretter kan lekene legges i en blanding av Klorin og vann. Se anvisning på flasken for doseringsforhold – til 10 liter vann skal man bruke mellom en halv til én desiliter klor. La virke i tre til fem minutter, og skyll med rent vann. OBS! Klorin virker blekende og kan ødelegge fargene på leken.

Relaterte artikler